EQUIBOX W TEHERANIE

Budynek biurowo-usługowy firmy Benetton Group

lokalizacja / Teheran, Iran
autorzy / Bartosz Puchalski
organizator / United Colors of Benetton
powierzchnia / 14000m2
rok / 2010
faza / projekt konkursowy, dyplomowy
nagroda /
Nominacja w konkursie im. Z. Majerskiego na najlepszy dyplom 2010 na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej
Zwycięzca – 20+10+X World Architecture Community Awards 15th Cycle

PYTANIE:
Czy można stworzyć ikonę światowego giganta mody w „obcym” miejscu używając jego tradycyjnych elementów kulturowych, przetworzyć i zapisać na język nowoczesności?

ODPOWIEDŹ:
„Najbardziej interesuje mnie eksplozja powstająca,
kiedy dochodzi do zderzenia dwóch
zasadniczo odmiennych elementów kultury”

Joe Casely – Hayford

TŁUMACZENIE:
equal: równy, równorzędny, zgodny
equinox: równonoc
equinox = equibox

NAZWA:
Nazwa equibox idealnie oddaje dwu znaczeniowy charakter zaprojektowanego obiektu. Pierwsza równonoc jest kierowana w stronę miasta. Mówi o współdziałaniu, synergii obiektu z metropolią wpisując się swoją formą w jego tkankę. Druga jest równością obiektu wobec samego siebie, w zależności od pory dnia i nocy, wizualnym kontraście i wrażeniowym oddziaływaniu na odbiorców. Takie też było założenie wyjściowe. Stworzyć obiekt nie będący kolejną wielką płytą, ale czymś wnoszącym nowe wartości do miasta, stającym się jego częścią, gdzie żaden z zaprojektowanych elementów nie jest przypadkowy. Technologia obiektu natomiast w połączeniu z kontrowersyjną polityką i kierunkiem rozwoju marki United Colors of Benetton uczyni obiekt wyjątkowym, indywidualnym i widocznym na tle Teheranu.

OPIS DZIAŁKI:
Działka obiektu zlokalizowana jest w ścisłym centrum Teheranu przy ulicy Vali-Asr, będącą jednocześnie najdłuższą ulicą Bliskiego Wschodu i narożniku 10-tej alei. Posiada ona powierzchnię o wielości 1500m2. Na jej obszarze zostały przeprowadzone przygotowania a znajdująca się tam zabudowa została wyburzona. Jest to jedna z dwóch działek przeznaczonych do dyspozycji w konkursie i jedna z dziewięciu w Teheranie, na których mają stanąć nowe sklepy Benetton.

SPRZĘŻENIE:
Budynek został zaprojektowany z myślą otworzenia go z każdej strony w kierunku miasta. Olbrzymie otwory przekryte panelami szklanymi zmieniającymi kolor, pełnią funkcję doświetlenia obiektu. Połączone się na różnych poziomach kładkami, stanowiącymi również funkcję tarasów widokowych, z których doskonale widać sylwetę architektoniczną Teheranu.

KSZTAŁT:
W białą betonową płytę metropolii zostaje wpisany czarny prostopadłościan, który swoją formą nawiązuje do modernistycznej, istniejącej tkanki miasta. Jest on jednak czymś wyrazistym, indywidualnym, nadając miastu nowy kierunek architektoniczny.

DOSTĘPNOŚĆ PIESZA:
Główne wejście na teren obiektu znajduję się od strony ulicy Vali-Asr. Uwolniony parter obiektu pełni funkcję otwartego placu, a zarazem strefy przed wejściowej, posiadającej dwa rodzaje komunikacji. Pierwszą, reprezentacyjną stanowią szerokie, paradne schody, prowadzące do części komercyjnej. Są one również używane jako wybieg dla modelek podczas pokazów mody organizowanych na placu. Drugim i za razem głównym zespołem komunikacyjnym prowadzącym na wszystkie kondygnacje obiektu jest trzon składający się z 2 klatek schodowych, 4 wind osobowych i 1 windy towarowej.

DOSTĘPNOŚĆ KOŁOWA:
Wjazd na wielopoziomowy parking podziemny zlokalizowany jest od strony 10-tej alei. Przewidziana została również możliwość dostawy większymi pojazdami transportowymi od strony 12-tej alei na tyły otwartego placu. Na parking podziemny składają się 4 poziomy. Kondygnacja -1 została przeznaczona na mniejszą dostawę, magazyny, pomieszczenia techniczne oraz parkingi dla klientów. Kondygnacje od -2 do -4 zawierają miejsca parkingowe dla pracowników biurowca. Łącznie 106 miejsc dla pojazdów osobowych oraz 3 miejsca dla dostawy.

PLAC GŁÓWNY:
Uwolnienie kondygnacji parteru tworzy czytelną przestrzeń pod obiektem zachowując docelowy charakter i funkcję kondygnacji. Na placu znajdują się liczne szklane gabloty oraz siedziska w postaci ław z otworami, w których umieszczane są najnowsze fragmenty kolekcji marki Benetton. Plac pełni również zadanie przestrzeni rekreacyjno-medialnej. Jego centralna część przeznaczona jest na pokazy mody i inne imprezy związane z firmą United Colors of Benetton. Od strony zachodniej ulica Vali-Asr jest odseparowana za pomocą zielonej zapory, na którą składają się kwietniki tulipanów, drzewa oraz akweny wodne, będące przeszczepem tradycyjnych elementów lokalnych.

UBRANIE:
Założeniem początkowym było poszukiwanie pożądanej wyrazistości i unikalności w wyglądzie obiektu. Logiczny stał się kierunek myślenia zwrócony w stronę inwestora. Jako że budynek projektowany jest dla firmy odzieżowej, został on pokryty zewnętrzną powłoką w postaci siatkowego modułu powtarzalnego, imitującego materiał ubrania. Wzór arabski na module siatki jest wynikiem przemyśleń i ewolucji geometrycznych innych symboli o zbliżonej formie i funkcji. Ma on za zadanie nawiązywać do tożsamości miejsca gdzie projektowany jest budynek. Niezwykłość „skóry” budynku tkwi jednak w technologii wykonania dzięki czemu barwa zmienia się w zależności od pory dnia (w ciągu dnia czarny, w nocy świecąco biały).

TECHNOLOGIA:
Na poliwęglanowy panel z arabskim wzorem o dużej przepuszczalności, zostaje rozprowadzona metodą natryskową substancja fluorescencyjna, modyfikowana na bazie wody, która pod wpływem działania promieni słonecznych lub światła sztucznego w miarę stopniowego „wyciemniania” otoczenia zaczyna wprost proporcjonalnie emanować delikatną, jasną poświatą. Światło słoneczne jest podstawowym źródłem zasilającym substancję pokrywającą panele. Alternatywnym źródłem energii przy braku światła słonecznego jest oświetlenie sztuczne w postaci lamp diodowych, zamontowanych w trzonach każdej tuby panelu. Czas działania substancji fluorescencyjnej wynosi od 1 do 25 h w zależności od jej rodzaju.