Dom w Mikołowie

lokalizacja / Mikołów, Polska
autorzy / Bartosz Puchalski, Anna Zgadzaj
inwestor/ prywatny
powierzchnia / 148,5m2
rok / 2016 – 2017
faza / realizacja

Projekt wnętrz jednego z segmentów zabudowy szeregowej w Mikołowie. Życzeniem inwestora było stworzenie wydzielonej części kuchennej z jadalnią oraz ergonomiczne rozwiązanie przestrzeni salonu. Dodatkowo „uporządkowanie” strefy komunikacji, elementów konstrukcyjnych na piętrze, a także wykorzystanie przestrzeni poddasza na część użytkową.

W projekcie przewidziano sprytne rozdzielenie salonu ze schodami w postaci wielofunkcyjnej meblościanki, włączającej powierzchnię pod schodami oraz za kominkiem na dodatkowe schowki. Strefa wejściowa z pomieszczeniem technicznym została zamknięta – oddzielona od strefy dziennej.  Pas blatu roboczego w kuchni został podniesiony o część zieloną aby odciąć wizualnie jadalnię od strefy brudnej kuchni. Na piętrze znajduje się sypialnia z garderobą, łazienka, pokój dziecka oraz gabinet, przewidziany w I etapie inwestycji. Wszystkie wnętrza zostały skomponowane w kolorach: drewna, brązu, szarości, czerni i bieli. Dominuje tutaj spokój, cisza uzupełniając się z pragmatycznymi rozwiązaniami wyposażenia wnętrz. Większość elementów jest mobilna, demontowalna i daje możliwość zmian w zależności od potrzeb, szczególnie w przypadku gabinetu. Konstrukcja segmentu na piętrze w sypialni, gabinecie oraz pokoju dziecka została zabudowana ściankami G-K z wykorzystaniem przestrzeni między nimi. Daje to ciekawy efekt wizualny oraz dodatkową powierzchnię. Poddasze zaadaptowane na pracownię w II etapie inwestycji.